PERSOONLIJKE VERKLARING - ONTSLAG MOSKOU SYMPHONY ORCHESTRA

 

VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE:

Het is met de grootste overtuiging en met een immense droefheid dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie als muzikaal leider van het Moscow Symphony Orchestra (MSO) in Rusland neerleg.

De MSO wordt niet door de staat gesteund en is dat ook nooit geweest sinds de oprichting in 1989. Toch heb ik het gevoel dat ik niet kan samenwerken met een land waarvan de president oorlog kiest als oplossing voor conflicten en een ongelooflijke menselijke tragedie veroorzaakt.

De vruchtbare artistieke samenwerking, die in 2004 begon met een concert in het Amsterdamse Concertgebouw, zal node worden gemist.

Mijn hart gaat uit naar de mensen in Oekraïne en iedereen die lijdt onder deze onnodige oorlog. Ik ben er trots op mij aan te sluiten bij de talloze mensen over de hele wereld die hun stem verheffen en een standpunt innemen.

Arthur Arnold

 

We zijn er trots op om met jou als Mens en dirigent te mogen samen werken voor een concert van Vrede in Saint-Nectaire!
Ada de Haan - Kees de Joug en Abe van Lenningh

Een krachtig moment van Troost vanuit Nederland aan alle Lieve mensen in Oekraïne...

( NPO1- 28-02-2022 - 19.00 u.)

Prayer for the Oekraïne

van Valentin Silvestrov
Crista Oudere dirigeert het Nederlands kamerkoor

TROOST VOOR OEKRAINE

 

PERSONAL STATEMENT - RESIGNATION MOSCOW SYMPHONY ORCHESTRA

FOR IMMEDIATE RELEASE:

It is with the greatest conviction and with an immense sadness that I resign from my position as music director of the Moscow Symphony Orchestra (MSO) in Russia, effective immediately.

The MSO is not state-supported and has never been since its inception in 1989. Nonetheless, I feel that I cannot collaborate with a country whose president chooses war as a solution to conflict and causes incredible human tragedy.

The fruitful artistic cooperation, which started with a concert in the Amsterdam Concertgebouw in 2004, will be sorely missed.

My heart goes out to the people in Ukraine and everyone suffering from this needless war. I am proud to join with the countless people across the world who are raising their voices and taking a stand.

Arthur Arnold

 

DÉCLARATION PERSONNELLE - DÉMISSION DE L'ORCHESTRE SYMPHONIQUE DE MOSCOU

POUR DIFFUSION IMMÉDIATE:

C'est avec la plus grande conviction et avec une immense tristesse que je démissionne de mon poste de directeur musical de l'Orchestre symphonique de Moscou (OSM) en Russie, avec effet immédiat.

Le MSO n'est pas soutenu par l'État et ne l'a jamais été depuis sa création en 1989. Néanmoins, je sens que je ne peux pas collaborer avec un pays dont le président choisit la guerre comme solution à un conflit et provoque une tragédie humaine incroyable.

La coopération artistique fructueuse, qui a commencé par un concert au Concertgebouw d'Amsterdam en 2004, nous manquera beaucoup.

Mes pensées vont au peuple ukrainien et à tous ceux qui souffrent de cette guerre inutile. Je suis fier de me joindre aux innombrables personnes à travers le monde qui élèvent la voix et prennent position.

Arthur Arnold

 

Bericht in het NRC 6 maart 2022 om 14:13

 

Chef-dirigent Arthur Arnold neemt ontslag bij Moskou Symfonie Orkest

Cultuurboycot Rusland Dirigent Arthur Arnold zegde afgelopen week na 21 jaar zijn samenwerking met het Moskou Symfonieorkest op. „Ik kan zo’n statement maken. Zij niet. Dat is de tragiek.”

De Nederlandse dirigent Arthur Arnold zegde vorige week na 21 jaar zijn samenwerking met het Moskou Symfonieorkest op. Reden is de Russische invasie van Oekraïne. Hoewel het orkest in 1989 werd opgericht door teruggekeerde Sovjetdissidenten en het nooit overheidsgeld heeft gekregen, voelde Arnold er niets voor om op Russische grond muziek te blijven maken alsof er niks aan de hand is. Hij was sinds 2012 chef van het orkest.

„Het was een hele zware beslissing, maar ik nam hem vol overtuiging”, zegt hij zichtbaar aangeslagen, zoomend vanuit zijn huis in Canada. „Ik hou van die baan, ik hou van die mensen. Maar ik vind dat je niet kunt werken in een land zonder je te conformeren aan de regels van dat land. Ik wilde me dus per se uitspreken. Ik heb het orkest gevraagd of we als orkest afstand konden nemen van de oorlog, maar vrijuit spreken kunnen ze niet. Toen suggereerde ik om zelf, als dirigent, openlijk de invasie te veroordelen, maar het orkest waarschuwde me dat ik dan waarschijnlijk nooit meer een visum zou krijgen.

„Ik heb mezelf van alles voorgehouden: ‘muziek verbindt toch? Als ik dat dirigeer doe ik toch iets goeds?’ Maar nee, ik kon mezelf niet in de spiegel aankijken bij het idee dat ik terug zou gaan naar Rusland. Het zou bijna opportunistisch zijn om daar aan te blijven.”

Arnold gaf zijn laatste concert met het orkest vlak voor de pandemie, met op het programma muziek van zijn stokpaardje Aleksandr Mosolov; een componist die als achttienjarige voor een paar jaar het Rode Leger in ging, maar later om zijn muziek ook een tijd in een Goelagkamp zat. „We waren net weer bezig om de draad na corona op te pakken met een nieuwe Mosolov-cd.”

De reacties die Arnold afgelopen week kreeg uit het orkest wisselen sterk van toon. „Iemand schreef me een mooie mail met een spijtbetuiging dat de beslissingen van één persoon zoveel lijden veroorzaakt. Maar de propagandamachine is daar al jaren zo geolied dat er ook veel onbegrip is. Ik heb heftige, negatieve reacties gekregen. De oorlog verdeelt de hele Russische maatschappij, maar ook één Russisch orkest.”

Gevraagd of hij als dirigent geen positieve invloed had kunnen uitoefenen op de musici, zegt Arnold: „Nee natuurlijk niet. Wie ben ik nou? Als ik er ben, ben ik er voor muziek, niet voor politiek. Maar op een bepaalde manier heb ik ze wel alleen gelaten: ik kán een statement maken door weg te gaan. Zij niet. Dat is de tragiek.”

Arnold wil niet speculeren over of hij ooit nog terug kan. Zijn lichtpuntje is het aankomende PRISMA festival voor jonge klassieke musici aan de westkust van Canada dat hij mede oprichtte.

 

 

 

naar index